Internet jde velmi pomalu či téměř nejde

Internetové připojení má v dnešní době téměř každá domácnost. Výhody internetu jistě nemusíme představovat, nicméně i internetové připojení může mít řadu problému. Nejčastějším problémem je nízká rychlost a tak načítání webových stránek, stahování či jakákoliv jiná práce s ním může být velmi zdlouhaví či dokonce nemožná.

Dnes se podíváme na několik základních parametrů připojení a zmíníme si zde několik typů spojů, které jsou nejproblémovější. Nicméně začneme parametry, které najdete ve smlouvě s vaším poskytovatelem.

Rychlost internetového připojení

Rychlost internetového připojení je jeden z hlavních parametrů, který udává, jak rychle by měl internet jít. Tato informace je ale velmi často marketingovými odděleními společnosti upravována. Jde o praktiku, kdy se velmi často uvádí název tarifu, ve kterém je uvedena rychlost. Příklad může být třeba tarif se jménem „Internet 500mbits“. Jde v tomto případě o název tarifu, který nic neříká o rychlost. Protože 500mbits může být součet rychlostí 350mbits pro download a 150mbits pro upload. Celkově se tak tarif sice jmenuje „Internet 500mbits“, ale výsledná rychlost je jiná. Přesně uvedená rychlost by nicméně měla být ve smlouvě, nebo alespoň na stránkách poskytovatele internetu. Rychlost ale není jediný parametr, který říká, jak rychle internet jde.

Agregace

Agregace je technický parametr, který má snad jakákoliv smlouva, od vašeho poskytovatele internetového připojení. Tento údaj říká, kolik uživatelů bude v jednom okamžiku sdílet maximální vyhrazenou rychlost. Jde o sdílení linky mezi více uživatelů a díky sdílení je možné mít levnější služby u poskytovatele.

Agregace se nejčastěji udává jako poměr minimálního a maximálního podílu rychlosti. Tedy X:Y. Pokud budeme mít rychlost 100mbits na našem připojení a agregaci 1:4, znamená to, že dynamická rychlost připojení se bude pohybovat v rozmezí 25-100mbits. Linka je v tu chvíli sdílena mezi čtyři uživatele, tedy pokud se každý ve stejném okamžiku pokusí linku vytížit na plno, dosáhnou každý ze čtyř uživatelů maxima agregace, která je v tu chvíli 25mbits. Čím je agregace nižší, tím je dražší internetové připojení. Pokud budete mít tedy 100mbits připojení od dvou různých poskytovatelů, ale jeden bude mít agregaci 1:2 a ten druhý 1:5, ten který bude mít 1:2 bude vždy rychlejší. Ale…

Latence

Latence je česky prodleva, zpoždění či reakční čas. Je to v technice označení pro dobu uplynulou mezi akcí (výzvou) a reakcí (důsledkem výzvy) v pozorovaném systému. Reakční čas se v připojení k internetu měří v ms (milisekundy). U připojení k internetu tato hodnota vyjadřuje časovou prodlevu – tedy zpoždění mezi požadavkem na provedení nějaké akce a okamžikem, kdy je serverem vyřizován. Čím je tato hodnota nižší, tím má uživatel pocit, že je rychlost připojení vyšší.

Pokud se zase vrátíme k našemu slavnému 100mbits připojení a podíváme se na něj z pohledu latence, tak zjistíme následující. U poskytovatele, který nám zajistí latenci okolo 1-5ms budeme mít pocit, že se vše načítá téměř okamžitě a vše rychle reaguje. Pokud ale při stejné rychlosti budeme mít latenci vyšší, jako třeba 20-40ms či dokonce snad ještě více, budeme mít pocit, že internet defakto nefunguje. Dokonce je to i tak, že poskytovatel, který nám nabízí pouze 20mbits (budeme v tomto případě počítat s agregací 1:1) a bude mít latenci 1-5ms, tak nám bude připadat výrazně rychlejší, než poskytovatel, který nám nabízí 200mbits (tedy 10x tolik), ale s latencí 25ms. Tento příklad nicméně počítá s „brouzdáním“ po internetu, ne stahováním, kdy je požadavek vyřízen a jen se využívá rychlosti a ne latence.

Co se latence týče, největší problémy často způsobují bezdrátové spoje. Typicky WiFi připojení může udělat několik milisekund v latenci, i když rychlost bude v pořádku. Dalším důvodem pro zvýšenou latenci je typ internetového připojení. Zde záleží, jakým způsobem je váš router připojen k internetu. Zde internetové připojení vezmu od těch nejhorších k těm nejlepším a popíši, jaké mají nevýhody.

ADSL/VDSL

ADSL případně VDLS či třeba xDSL je vždy nějaká verze DSL (Digital Subscriber Line), tedy digitální uživatelská linka, která díky telefonním rozvodům se snaží do domácnosti přivést internet. U nás je nejrozšířenější ADSL a VDSL. Z pohledu uživatele je asi nejdůležitější rychlost. VDSL je výrazně rychlejší než ADSL a na rozdíl od něj je i symetrické. ADSL totiž nabízí výrazně rychlejší stahování, než odesílání. Nicméně i tak je jeho hodnota pomalejší než u VDSL. Nevýhodou těchto linek je vysoká latence a vysoká agregace. U jednoho nejmenovaného operátora jsem dokonce viděl agregaci 1:16 a průměrná latence byla 42ms. Pravda podotknout, že se jedná o připojení na vesnici. Rychlosti na tomto připojení jsou nejčastěji v jednotkách či desítkách mbits.

Bezdrátový spoj

Bezdrátové spoje jsou o něco lepší a nabízí vyšší rychlost, nicméně opět dáleží na technologii. Velmi často se pro takový spoj používají antény umístěné na fasádu či střechu budov. Podmínkou připojení přes tuto technologii je přímá viditelnost na vysílač poskytovatele. Jde to samozřejmě připojit i když přímá viditelnost není, nicméně připojení se tak stává silně nestabilním. Tyto spoje jsou nejčastěji prováděny přes WiFi, tedy 2,4GHz či 5GHz. Velmi často používané zařízení jsou Ubiquity PowerBeam M5-300 či M5-400, dále zde pak Ubiquity NanoStation M5, Ubiquity LiteBeam AC, Mikrotik RBLHG-5HPnD či Mikrotik RBLHG-2nd. Zařízení je opravdu celá řada a všechny pracují na stejném principu a mají stejnou frekvenci. Rychlosti na tomto připojení jsou nejčastěji v desítkách mbits.

Další problémem tohoto připojení je fakt, že jde o WiFi. V našich článcích o WiFi jsme popsali jejich nevýhody a to bohužel pro tyto spoje platí také.

Připojení přes kabelovou televizi

Kdysi dávno někdo vymyslel, že modulovat internet přes kabelovou televizi bude super nápad. Hodně domácností je tímto připojeno, nicméně tato technologie má velký problém s rušením, resp elektromagnetickým zářením a faktem, že po stejných kabelech krom internetu jde také rádio či pozemní vysílání TV. To vše má vliv na latenci a následnou rychlost. Nicméně je tento typ spoje pořád lepší, než cokoliv do bylo popsáno výše. V těchto přípojkách je nejčastěji potřeba používat frekvenční měniče, které odizolují pásmo internetu od TV či FM. Rychlosti ale úplně závratné na tomto připojení nejsou, nicméně se pohybují ve stovkách mbits.

Kabelnet

Jde o datové rozvody, kde internet je tažen UTP kabely. Jde tedy o kabely určené pro datové sítě. Téměř každá firma, co má vlastní síť jí rozvádí právě těmito kabely. Stejně tak od vašeho domácího routeru tyto kabely používáte pro připojení k PC, TV k internetu a podobně. Pokud je u vás v baráku dostupná tato technologie, je dost pravděpodobné, že rychlosti na ní budou v řádech stovek mbits a bude mít velice nízkou latenci a agregaci.

Optický spoj

Nejlepší možnou variantou, co mít doma je optika. Nejčastější pojmy jsou dnes FTTH či FTTB. Jde o optiku přímo do bytové jednotky či do společných prostor baráku. Optika má ze všech připojení nejnižší latenci, nejvyšší rychlost a je nejspolehlivější. Její rychlost může dosahovat i k jednotkám gbits (1gbits je 1000mbits). Pokud máte možnost si optiku připojit do bytu a máte jakékoliv jiné připojení, určitě neváhejte. Optika je zatím nepřekonaná a vyšší rychlost než je možné dosáhnout na optice vám nikdo nedá. Navíc díky způsobu fungování je extrémně nízká i latence. Nejsou výjimkou spoje, které mají latenci nižší než je 1ms.

Nic není na první pohled tak, jak se zdá

Aby se vše trochu zkomplikovalo, je celá situace ale ještě daleko složitější. Poskytovatele internetu používají velmi často různých technologií, jak data od zákazníka přenesou skrze svojí síť do transportní konektivity. A bohužel se dá na přenos využít jakákoliv technologie. To že máte doma optický internet ještě nemusí znamenat, že jde optika celou trasu od vás k poskytovateli. Může jít například jen o zasíťování optikou ve vaší ulici či bytovém domě a z jednoho centrálního bodu může být přenos dál realizován bezdrátově. Výsledné připojení má pak vlastnosti toho připojení, které je v tomto řetězu nejslabší. V tomto příkladě je to tak bezdrátový spoj. Optika tak bude, i přesto že vidíte u sebe doma optické vlákno trpět na povětrnostní vlivy, vyšší latencí a nižší rychlost spojenou často s vyšší agregací.

Způsobu jak dostat data od vás je celá řada a technologií se za celou trasu může vystřídat několik a to klidně i opakovaně. Můžete tedy doma mít optiku, ta od vás z baráku či vesnice půjde bezdrátovým spojem do vedlejší vesnice. V ní to chvíli bude pokračovat datovými kabely a pak to přejde opět třeba na bezdrátový spoj atd. Sluší se zde ale podotknout, že bezdrátové spoje, které se používají na tyto páteřní spoje jsou výrazně silnější a energeticky náročnější a také větší, než je tomu v případě těch, které vám poskytovatel montuje na střechu. Tyto antény dokáží stabilně držet klidně i gigabitové spojení na vzdálenost několika kilometrů. Také váha těchto antén může jít klidně i k desítkám kilogramů a cena je zde ve stovkách tisíc korun za spoj.





Další články

Speciální typy sítí

Dnes se podíváme na dva speciální typy sítí, které se ukrývají za zkratkama VLAN a VPN a řekneme si, co jednotlivé zkratky znamenají.

Rozdělení počítačových sítí podle velikosti

Počítačové sítě se dají rozdělit podle své velikosti a určitě by se toto rozdělení nemělo přehlédnout. Mnoho uživatelů se setkává s označením LAN či... [ pokračovat ve čtení ]

Vytváříme .zip archiv s heslem v macOS

Vytvoření .zip archívu není nic neobvyklého. Častým důvodem je odeslání více souboru emailem, zmenšení jejich velikosti a tak podobně. Nicméně existují situace, kdy potřebujete... [ pokračovat ve čtení ]

IP certifikace – co jednotlivé čísla znamenají

IP certifikace je pojem, s jehož značením se setkáme prakticky na každém kroku. Jednotlivé stupně krytí mají mobilní telefony, kamery, spínače světel či světla... [ pokračovat ve čtení ]

Skrytý správce pro optimalizaci uložiště v macOS

V operačním systému macOS je od verze Sierra k dispozici optimalizační utilita, která velmi usnadní a pomůže při uvolnění uložiště. Tato utilita může velmi... [ pokračovat ve čtení ]

Jak pozvolna měnit intenzitu jasu, hlasitost a podsvícení klávesnice

Snad každý uživatel MacBooku někdy měnil podsvícení displeje, hlasitost a nebo intenzitu podsvícení klávesnice klávesovými zkratky. Na MacBooku k tomu slouží klávesy F1, F2,... [ pokračovat ve čtení ]

Zrychlujeme macOS

Uživatelé, kteří vlastní starší MacBooky, hlavně modely Air mohou při aktualizaci na novější verze (hlavně El Capitan a novější) narazit na problém, kdy jejich... [ pokračovat ve čtení ]

Vyjímání, kopírování, vkládání a další běžné zkratky v macOS

V operačním systému macOS existuje velké množství zkratek, nyní se ale podíváme na ty nejběžnější, který by měl každý uživatel systému znát.

Klávesové zkratky v macOS – význam znaků

Operační systém macOS je plný klávesových zkratech. Pokud nějaká volba klávesovou zkratku má, například v horním panelu se zobrazují i klávesy, díky kterým tuto... [ pokračovat ve čtení ]

Jak zobrazit texty písní v Apple Music na Macku

Pokud vlastníte AppleTV, jistě jste si při poslechu hudby všimli jedné zajímavé věci, kterou jsou texty písní, které zobrazují přesně to, co slyšíte. Jde... [ pokračovat ve čtení ]