Kategorie UTP kabelu a jejich specifikace

Nestíněný kabel „Twisted Pair“ známý pod označením UTP je zcela jistě nejpopulárnějším kabelem na světě. Kabel UTP se používá nejen k připojení zařízení do sítě, ale také k tradičnímu telefonu (UTP-CAT 1). V současné době existuje sedm různých typů kategorií UTP a jejich použití se liší podle toho, čeho chceme dosáhnout.

V současné chvíli je nejpopulárnějším typem UTP kabelu typ UTP-CAT5e, který nahradil na většině míst starý koaxiální kabel, který nebyl schopen držek krok s dobou a potřebou stále rychlejších a spolehlivějších sítí.

Charakteristika UTP

Vlastnosti UTP kabelu jsou velmi dobré a velmi usnadňují práci i instalaci. Dobře se rozšiřují a odstraňují mnoho problémů, které měli koaxiální kabely. Používají se na připojení tiskáren, počítačů, aktivních prvků sítě, jako jsou routery, switche, přístupové body a mnoho a mnoho dalšího. UTP kabel je měděný drát či lícna a její číslo vždy odkazuje na revizi specifikace. Dále se podíváme na nejrůznější schémata UTP kabelu. V současné chvíli definujeme sedm kategorií a uvedeme si u nich i jejich specifikaci.

KategorieRychlost přenosuMax. délkaAplikace
CAT1až do 1MbitsStaré telefonní kabely
CAT2až do 4Mbitssítě Token Ring
CAT3až do 10Mbits100mToken Ring & 10BASE-T Ethernet
CAT4až do 16Mbits100mToken Ring
CAT5až do 100Mbits100mEthernet, FastEthernet, Token Ring
CAT5eaž do 1Gbits100mEthernet, FastEthernet, GigabitEthernet
CAT6až do 10Gbits100mGigabitEthernet, 10G Ethernet (55m)
CAT6aaž do 10Gbits100mGigabitEthernet, 10G Ethernet (55m)
CAT7až do 10Gbits100mGigabitEthernet, 10G Ethernet (100m)

CAT1

Obvykle se používá pro telefonní vedení. Tento typ drátu není schopen provozovat provoz v počítačové síti a není zkroucený. CAT1 používají telekomunikační společnosti poskytující služby ISDN a PSTN.

CAT2

Tento typ specifikace se již dá použít na počítačovou síť a telefonní provoz. CAT2 se používá hlavně pro sítě typu Token Ring a podporuje rychlost přenosu až 4 Mbits.

CAT3

Stejné jako předchozí, jen se zvýšila přenosová rychlost až na 10 Mbits. Postupně se začali páry vodičů do sebe kroutit. Čím vyšší specifikace, tím jsou vodiče do sebe více zakroucené. Tento typ vodiče na rozdíl od předchozí specifikace obsahuje již čtyři páry kroucených vodičů. Maximální délka vodiče je 100m. Také se objevoval v sítích typu 10Base-T Ethernet a Token Ring.

CAT4

Také tvořen čtyřmi páry kroucených vodičů, maximální rychlost se ale zvýšila až na 16 Mbits. Také kroucení má více zákrutů na palec, proto může běžet větší rychlostí. Maximální délka vodiče je 100m. Objevuje se ale jen v sítích Token Ring.

CAT5

Jako vůbec první dosahují rychlosti sítě 100 Mbits a opět mají více zákrutu na palec než předchozí kategorie. Používá se v sítích Ethernet, FastEthernet a Token Ring.

CAT5e

Vodič je nepatrně silnější, a pomocí Full Duplexu se dosahuje rychlostí až 1 Gbits. Už se nepoužívá pro sítě typu Token Ring. K Ethernet a FastEthernet se přidal ještě GigabitEthernet. Tento typ kabeláže je celosvětově nejrozšířenější a v dnešní době na většinu instalací po bytech či firmách je dostatečný.

CAT6

Původně navržen pro Gigabitový Ethernet, nicméně právě díky technologii Full Duplex to bylo možné na předchozí specifikaci. Tento kabel je specifický tím, že uvnitř kabelu se nachází většinou plastový oddělovač jednotlivých propletených párů a průměr vodičů je o něco silnější. Díky tomu snižuje elektromagnetické rušení. Tento typ kabelu je na vzdálenost 100 metrů schopen podporovat rychlost 1 Gbits a pro vzdálenost do 55ti metrů až 10 Gbits.

Také vůbec poprvé vodiče v konektoru nejsou přesně vedle sebe, ale sudé mají proti lichým drobný odskok, aby se kvůli průměru vodiče vedle sebe vešly. U CAT6 je nutné si uvědomit, že aby byly splněny parametry, všechny komponenty, jak kabel, konektory i propojovací panely musí splnit certifikaci CAT6, jinak se bude chovat jako nižší kategorie.

CAT6A

Byl představen jako vyšší specifikace v roce 2009, která nabízí lepší imunizaci proti přeslechům a elektromagnetickému záření. Nicméně v praxi je velmi málo používán, protože nic víc, než CAT6 nenabízí.

CAT7

Jedná se o nejnovější specifikaci měděného kabelu, která byla navržena na podporu rychlosti 10 Gbits na délce 100 metrů. Tento kabel má navíc oproti předchozí kategorii krom rozdělení všech čtyř párů navíc stíněný každý kabel zvlášť a i celý kabel. Díky tomu chrání před přeslechy a elektromagnetickým rušením. V praxi používá u některých poskytovatelů internetu než se data dostanou do transportní konektivity. Nicméně dnes se to řeší spíše optikou. Další využití je v data centrech a pro páteřní propojení mezi servery a síťovými přepínači.

Kvůli extrémně vysokým datovým rychlostem musí všechny komponenty, aby splnili certifikaci CAT7 být certifikovány právě CAT7. Jde o konektory, propojovací kabely, patch panely. Pokud nebude dodržováno, dojde ke snížení rychlosti na 1 Gbits.

Efekt „zkroucení“ každého páru v kabelech zajišťuje, že jakékoli rušení prezentované / zachycené na jednom kabelu je zrušeno partnerem kabelu, který se otočí kolem původního kabelu.

Drát či lícna?

Všechny UTP kabely existují ve více provedeních a to jak v provedení drátu, tak jako lícna. Rozdíl v kategoriích nebo přenosu po samotných vodičích není, nicméně se liší v konektoru. Konektory na všechny tyto typy kabelů jsou RJ-45, jen u prvních dvou se často používá RJ-11/RJ-12. Rozdíl v konektoru, který pasuje na lícnu je ve způsobu upevnění do lícny. Ten totiž obsahuje dva zoubky a do drátu pak tři, které jej jakoby obepnou. Pokud konektor do lícny upevníte na drát, nebude moc dobře držet a celý konektor dost pravděpodobně při manipulaci brzo přestane fungovat. Na fotografiích níže je pak nahoře konektor lícnu, dole pak pro drát.

Zapojení konektoru

Dalším důležitým faktem je kategorie samotného kabelu a konektoru. Pokud budete mít například konektor RJ-45 CAT5e a kabel typu CAT6, do konektoru se vám nevejde. CAT6 konektor má totiž oproti předchozí specifikaci sudé a liché vodiče od sebe odskočené. Je to z toho důvodu, že šířka vodičů je větší a tak když je dáte vedle sebe, jen těžko by se tam vešli. Zároveň s tím také konektor od specifikace CAT6 bývá dvoudílný.

Konektor RJ-11 a RJ-12 jde zacvaknout do patchpanelu nebo zařízení, kde je konektor RJ-45. Bude zprovozněn ale jen prostřední pár vodičů.

Co se pak zapojení jednotlivých páru týče, jsou rozděleny do čtyř barev a vždy jeden z páru je navíc pruhovaný bílou. Máme zde tedy pár modrá a modro-bílá, oranžová a oranžovo-bílá, zelená a zeleno-bílá a hnědá s hnědo-bílou. Standardně se zapojuje na „B“, pokud chceme docílit „rovného“ kabelu. Tento typ zapojení se používá když potřebujete propojit mezi sebou síťové prvky, počítač s routerem a podobně. Zapojení pak v konektoru vypadá takto:

Tento typ zapojení je nejčastější. Bohužel ne všude je standardem. Například v Německu se velmi často setkávám, že jeden pár je úmyslně prohozený. Pro funkčnost kabelu pro datovou síť je nicméně potřeba, aby vodiče 1,2,3 a 6 byli funkční a zapojeny správně. Ostatní když nefungují nebo nejsou vůbec připojeny, stejně z kabelu typu CAT5e dostanete funkční připojení ale jen v maximální rychlosti 100Mbits. Pokud zapojíte zbyle čtyři vodiče, rychlost se pak vyhoupne na 1Gbits.

Díky tomu, že stačí zapojení jen čtyř vodičů, můžeme se u mnoha poskytovatelů setkat s „rozdvojkou“ UTP kabelu, kdy na jednom kabelu mohou být připojeny dvě zařízení. Rozhodně to není ideální, nicméně je to funkční. V horším případě na konci jednoho kabelu máte rovnou dva konektory.

Další, čeho si lze všimnout, že velké množství routeru, které mají síťové porty jen 100mbits mají osazené právě jen čtyři piny v konektoru a zbytek tam nemají vůbec. Typickým příkladem takového routeru je Netis 2411 nebo TP-Link 840N/850N

Zapojení na A, tedy „kroucený“ se používá pouze mezi propojení dvou počítačů na přímo. Dnes se už téměř nepoužívá, protože většina síťových karet si s tím už umí poradit, nicméně ještě před pár lety to nebyl úplně standard.





Další články

Speciální typy sítí

Dnes se podíváme na dva speciální typy sítí, které se ukrývají za zkratkama VLAN a VPN a řekneme si, co jednotlivé zkratky znamenají.

Rozdělení počítačových sítí podle velikosti

Počítačové sítě se dají rozdělit podle své velikosti a určitě by se toto rozdělení nemělo přehlédnout. Mnoho uživatelů se setkává s označením LAN či... [ pokračovat ve čtení ]

Vytváříme .zip archiv s heslem v macOS

Vytvoření .zip archívu není nic neobvyklého. Častým důvodem je odeslání více souboru emailem, zmenšení jejich velikosti a tak podobně. Nicméně existují situace, kdy potřebujete... [ pokračovat ve čtení ]

IP certifikace – co jednotlivé čísla znamenají

IP certifikace je pojem, s jehož značením se setkáme prakticky na každém kroku. Jednotlivé stupně krytí mají mobilní telefony, kamery, spínače světel či světla... [ pokračovat ve čtení ]

Skrytý správce pro optimalizaci uložiště v macOS

V operačním systému macOS je od verze Sierra k dispozici optimalizační utilita, která velmi usnadní a pomůže při uvolnění uložiště. Tato utilita může velmi... [ pokračovat ve čtení ]

Jak pozvolna měnit intenzitu jasu, hlasitost a podsvícení klávesnice

Snad každý uživatel MacBooku někdy měnil podsvícení displeje, hlasitost a nebo intenzitu podsvícení klávesnice klávesovými zkratky. Na MacBooku k tomu slouží klávesy F1, F2,... [ pokračovat ve čtení ]

Zrychlujeme macOS

Uživatelé, kteří vlastní starší MacBooky, hlavně modely Air mohou při aktualizaci na novější verze (hlavně El Capitan a novější) narazit na problém, kdy jejich... [ pokračovat ve čtení ]

Vyjímání, kopírování, vkládání a další běžné zkratky v macOS

V operačním systému macOS existuje velké množství zkratek, nyní se ale podíváme na ty nejběžnější, který by měl každý uživatel systému znát.

Klávesové zkratky v macOS – význam znaků

Operační systém macOS je plný klávesových zkratech. Pokud nějaká volba klávesovou zkratku má, například v horním panelu se zobrazují i klávesy, díky kterým tuto... [ pokračovat ve čtení ]

Jak zobrazit texty písní v Apple Music na Macku

Pokud vlastníte AppleTV, jistě jste si při poslechu hudby všimli jedné zajímavé věci, kterou jsou texty písní, které zobrazují přesně to, co slyšíte. Jde... [ pokračovat ve čtení ]