Verze Gorilla Glass a jejich popis

Ochranné sklo mobilního telefonu je poslední dobou hodně probírané téma. Velikosti displejů mobilních zařízení téměř pořád rostou a tak potřeba je chránit je pořád větší.

Než jsem začal psát tento článek, hledal jsem na internetu použitelné informace o ochraných sklíčkách pro svůj nový smartphone. Bohužel na českém internetu se o jednotlivých verzích Gorilla Glass nejde nic dočíst a tak mě napadlo se s vámi o nasbírané informace podělit.

Ze začátku uvedeme, že ochranné skla Gorilla Glass vyrábí Corning a v současné době představila již šestou generaci. Vezmeme je ale pěkně popořadě a vždy si k té konkrétní verzi sdělíme několik informací.

Gorilla Glass – první představená generace

Úplně první generací bylo ochranné sklo pro mobilní zařízení od společnosti Corning, které bylo oficiálně dostupné od února roku 2008. Toto sklo bylo o necelé dva roky později na více než 20ti procentech mobilních zařízeních, odhaduje se zhruba 200 milionů kusů. Toto sklo mělo zvýšenou odolnost proti poškrábání a zvýšenou tvrdost. Proto se sklo velmi rychle rozšířilo.

První verze kralovala na trhu opravdu velmi dlouho. Vydržela zde přibližně čtyři roky, než přišla novější generace

Gorilla Glass 2.0

Druhá verze populárního ochranného skla byla dostupná od ledna roku 2012. Toto sklo bylo o proti svému staršímu předchůdci o 20% tenčí a zároveň i o 20% lehčí. To vše při zachování vlastností předchozí verze.

V říjnu roku 2012 společnost Corning oznámila, že jejich skla jsou na více než miliardě mobilních zařízení. Společnost byla jednou z nejrychleji roztoucích společností a své tržby o proti roku 2010 ztrojnásobila. Tehdy se i spekulovalo o tom, že nově představený iPhone 5 má právě toto sklo mít v základu.

Gorilla Glass 3.0

Toto sklo bylo představeno v lednu roku 2013, tedy přesně rok po svém předchůdci. Nově bylo sklo podle tvrzení společnosti Corning více než 3x odolnější proti poškrábání a mělo zvýšenou schopnost odolávat hlubokým škrábancům. Tato generace byla také navíc o proti svému předchůdci a obsahuje technologii Native Damage Resistance (NDR), která škrábance opticky zmenšuje. Zároveň tato generace byla vůbec jako první vyvinutá již od úrovně molekul.

Tato verze měla také sníženou odrazivost a nezanechávala na sobě tolik stopy otisků prstů.

Gorilla Glass 4.0

Verze čtyři byla vůbec první, ve které byl kladen velký důraz na pády mobilních telefonu. Společnost tvrdila, že jejich sklo je dvakrát pevnější, než konkurenční krycí sklíčka. V případě tohoto skla by až 80% pádů telefonu na displej mělo být bez problému a sklo by náraz do jednoho metru mělo přežít bez sebemenšího problému.

Tato verze byla představena v listopadu roku 2014 a velmi dlouhou dobu na trhu kralovala. Její nástupce se tak o rok zpozdil.

Gorilla Glass 5.0

Toto sklo bylo představeno v červnu roku 2016 a vůbec první telefon, který se jím pyšnil byl Samsung Galaxy Note 7. Toto sklo mělo být až 2x odolnější než jeho předchůdce. Zároveň to bylo jedno z prvních skel, u kterého se rozmohlo fanouškovské testování právě na telefonu, kdy do něj mnoho uživatelů mlátilo telefonem či řezaly nožem.

Zároveň s tím se objevilo mnoho videí, na kterých uživatele ukazovali, že tato verze nedosahuje pevnosti verze předchozích a vše samozřejmě dávali na Youtube. Společnost Corning, která nejdříve tvrdila, že sklo je 2x odolnější než předchozí verze pak začala tvrdit, že je přinejmenším stejně pevné, jako předchůdce. Nicméně uživatelská videa ukazovali sklo poškrábané i mincemi, což předchozí generace nevykazovala.

Spolu s touto generací byla uvolněna i verze SR+, která sloužila hlavně na ochranu hodinek Samsung Gear S3. V roce 2016 oznámila automobilka Ford, že skla Gorilla Glass budou osazena na modelu GT a to jako přední, tak i zadní sklo.

Gorilla glass 6.0

V červnu roku 2018 vychází dosud poslední generace skla Gorilla Glass. Společnost se chlubí tím, že více než 50 společností používá jejich skla a že jejich sklo je osazeno na více než 6ti miliardách mobilních zařízení.

Novinka má být ve srovnání s předchozími verzemi ve všech ohledech lepší a má vydržet velké množství pádů i na hrubý povrch. V laboratorních podmínkach byl průměr 15 pádů, než došlo ke zničení skla. Toto sklo je také z úplně nového materiálu, než jeho předchodci. Díky tomu se docílilo ještě větší odolnosti.

Dnes si tak, když se řekne Gorilla Glass představíme odolné sklo a je dost pravděpodobné, že i vaše mobilní zařízení jednu z verzí má.





Další články

Vzpomínáme na Nokii 3210

V dnešním nostalgickém díle se vrátíme do roku 1999 a řekneme si něco o modelu Nokia 3210, který byl u nás velmi rozšířen a... [ pokračovat ve čtení ]

Letos je to přesně 21 let od vzniku mobilní sítě Oskar

Právě před dvaceti jedna lety zahájila ostrý provoz třetí mobilní síť. Tehdy mobilní síť Oskar doplnila dvojici operátoru Eurotel a Paegas. Pro ty co... [ pokračovat ve čtení ]

Kompletní srovnání váhy a rozměru iPhonů

Přemýšleli jste někdy nad tím, který iPhone je nejlehčí, nebo naopak, který v kapse opravdu poznáte? Připravili jsme si pro vás jednoduchou tabulku, kde... [ pokračovat ve čtení ]

Tvůrci populární hry Fortnite podnikají další soudní kroky

Určitě si vzpomenete, když na konci srpna minulého roku došlo ke smazání Fortnite z Google Play a Apple App Store. Vše bylo způsobeno porušením... [ pokračovat ve čtení ]

Pixwords a trochu nostalgie nad starší mobilní hrou

Hra Pixwords se i přes fakt, že jde o mobilní hru z roku 2014 těší velké oblibě hráčů. A neustále na ni hledá mnoho... [ pokračovat ve čtení ]

Proč je klasická čtečka otisku lepší než ta v displeji

Trend posledních let je mít zařízení se čtečkou otisku prstů (pomineme teď na chvilku 3D scan nebo FaceID), kde někteří výrobci pokročili a místo... [ pokračovat ve čtení ]

Vyšla aktualizace iOS 14.2

Právě byla uvolněna oficiální aktualizace iOS ve verzi 14.2. Dostupná je pro všechny zařízení, které podporují verzi iOS14. Dále pokračujeme popisem od samotného Apple,... [ pokračovat ve čtení ]

První z rodiny Apple Silicon je procesor M1

Na poslední podzimním Apple Eventu se událo mnohé. Hlavní novinkou je ale krom nových MacBooku či Mac Mini bezesporu procesor M1, který posouvá hranice... [ pokračovat ve čtení ]

Apple A14X výrazně překonává výkonem Intel Core i9

Na webu Apple Insider se objevil výkonnostní test nového čipu Apple A14X. Přesto, že se jedná o procesor, kterým budou vybaveny nové iPady Pro... [ pokračovat ve čtení ]

Blíží se třetí podzimní Apple Event

Apple tento rok na rozdíl od předchozích let představuje nové produkty postupně. Vždy proběhla podzimní Keynote, kde byli všechny novinky představené. Spolu s nimi... [ pokračovat ve čtení ]