HDD a SSD, co je vhodnější kam?

Výběr vhodného HDD případně SSD je něco, co se řeší pořád častěji. Pojďme se tedy společně podívat na to, který je vhodnější pro konkrétní použití.

Pevné disky rozdělíme podle hlavních kritérií a vždy si řekneme, který v dané oblasti exceluje. Nejprve si ale vysvětlíme zkratky SSD a HDD, protože je zde budu velmi používat a zakončíme to i doporučením, který disk je vhodnější používat pro stolní počítače a který pro notebooky.

Zkratka SSD a HDD, co znamenají a jak jednotlivé technologie fungují.

HDD (Hard Disk Drive), starší technologie, která funguje podobně jako magnetofonové pásky. Jde o skupinu disků nad sebou, které jsou z obou stran zakryty magnetickou vrstvou. Nad vrstvou se vždy pohybuje čtecí hlava. Jde si to představit jako gramofon s malinkatou deskou. Je tam tak zapotřebí ještě motůrek, který plotnou otáčí, aby čtecí hlava mohla číst.

Ukázka HDD
Takto vypadá HDD uvnitř. Je zde dobře vidět čtecí hlava a plotna, po které se pohybuje

SSD (Solid State Disk) je novější technologie, která připomíná spíše USB Flash disk. Jde o skupinu tranzistorů do kterých je pomocí průtoku proudu ukládána informace. Tyto disky na rozdíl od HDD nemají žádnou mechanickou část, která by se musela pohybovat.

Vnitřek SSD, kterým připomíná spíše flash disk

Nyní se tedy podíváme na hlavní vlastnosti a řekneme si, který typ v konkrétní oblasti exceluje.

Rychlost čtení a zápisu

Jedním z nejvíce důležitých informací o disku je jeho rychlost a to jak čtení, tak zápisu. Čím je disk rychlejší, tím rychleji se systém a i uživatel dostane k souboru. Chod systému je tak plynulejší/rychlejší a uživatelsky je zážitek příjemnější.

V této oblasti proti HDD exceluje SSD. Rychlost čtení i zápisu jsou několikanásobně vyšší. V případě staršího HDD a novějšího SSD může být rychlost klidně i 100x vyšší. Nejvíce je rychlost cítit na malých souborech, kdy kopírovaní velkého množství malých souborů trvá HDD daleko déle a jeho rychlost je opravdu o hodně nižší.

Je to dáno tím, že SSD na rozdíl od HDD nemá žádnou mechanickou součástku, která se musí pohybovat. Jde číst tak z jakéhokoliv místa disku a nemusí se čekat, až se plotna vhodně otočí a až se k ní přesune čtecí hlava.

Ukládání dat a velikost disků

Kromě rychlosti mnoho uživatelů zajímá, kolik se na daný disk vejde dat. V této oblasti jsou HDD pořád ještě před SSD. Poslední roky se vývoj SSD hodně urychlil, jejich ceny neustále klesají, ale pořád platí, že za jeden gigabajt prostoru zaplatíte u SSD zhruba 5x tolik. Navíc maximální kapacita disků je u SSD výrazně nižší. U vrcholných modelů to může být až několikanásobně.

Cena disků

Ruku v ruce spolu s velikostí disku jde i pořizovací cena, která jde u SSD neustále dolu díky novým objevům a technologiím. Nicméně i tak jsou SSD při stejné kapacitě daleko dražší. Jednou se snad dostaneme do situace, kdy se disky vyrovnají, nicméně v současné chvíli je SSD dražší.

Toto jsou tedy asi nejčastější informace, které zajímají nejvíce uživatelů. Existují ale i další parametry, jako je hlučnost, spotřeba, teplota, odolnost a celková spolehlivost disku.

Hlučnost, teplota a spotřeba

Hlučnost disků je dána z jejich konstrukce. SSD díky tomu, že nemá žádné pohyblivé části, tak není nic, co by v disku mohlo dělat hluk. Oproti tomu HDD při nepatrně cvaká. Je to od toho, jak čtecí hlava lítá z jedné strany na druhou a navíc samotné otáčení plotnou u některých disků je slyšitelné. S tím vším se snoubí i spotřeba s teplotou. Disk který nemá žádné mechanické části má spotřebu nižší a tím i vydávané teplo je nižší.

Technologie SSD tak díky absenci pohyblivých částí získává navrch. A právě i díky tomu je odolnější co se mechanického poškození týče. Podíváme se tedy, kam se konkrétní disky spíše hodí.

Jaký disk zvolit pro notebook?

Notebooky jsou většinou uživatelů (a od toho i vznikly) při práci přenášeny. Uživatelé s nimi dělají na klíně a každý úder do klávesnice způsobí pohyb notebooku. V této oblasti jsou SSD rozhodně vhodnější.

Jejich mechanická odolnost, a téměř úplná odolnost vůči třesení zaručuje, že při práci se disk sám od sebe nepoškodí. Další užitečná vlastnost SSD je nižší teplota, spotřeba a hlučnost. V některých noteboocích výměnou HDD za SSD můžete ušetřit i několik desítek minut na baterii. Navíc práce bude o hodně rychlejší ale za vyšší kapacitu si připlatíte.

Disky stolního počítače

Stolní počítače mají výhodu oproti většině notebooku, že jde do nich připojit větší množství disků. Zde se mě osobně nejvíce osvědčila varianta SSD disku pro systém a programy, které používám a druhý HDD pro data. Systém je na SSDčku o hodně rychlejší, plynulejší, aplikace rychlé a celkově je práce se systémem lepší. Naopak uživatelská data, jako jsou videa, obrázky atd. mohou klidně být na pomalejším disku, protože i z toho jedou, na rozdíl od malých souboru přijatelně rychle, navíc cena za 1GB je příznivější a tak se do PC toho vejde za stejnou cenu o hodně více.

Navíc data z plotnového disku v případě poruchy lze získat. Občas to nebude nejlevnější, ale v případě důležitých dat jiná varianta není. Z SSD se data téměř zachránit nedají a i jediný přepis stačí, aby byly navždy ztraceny.





Další články

Speciální typy sítí

Dnes se podíváme na dva speciální typy sítí, které se ukrývají za zkratkama VLAN a VPN a řekneme si, co jednotlivé zkratky znamenají.

Rozdělení počítačových sítí podle velikosti

Počítačové sítě se dají rozdělit podle své velikosti a určitě by se toto rozdělení nemělo přehlédnout. Mnoho uživatelů se setkává s označením LAN či... [ pokračovat ve čtení ]

Vytváříme .zip archiv s heslem v macOS

Vytvoření .zip archívu není nic neobvyklého. Častým důvodem je odeslání více souboru emailem, zmenšení jejich velikosti a tak podobně. Nicméně existují situace, kdy potřebujete... [ pokračovat ve čtení ]

IP certifikace – co jednotlivé čísla znamenají

IP certifikace je pojem, s jehož značením se setkáme prakticky na každém kroku. Jednotlivé stupně krytí mají mobilní telefony, kamery, spínače světel či světla... [ pokračovat ve čtení ]

Skrytý správce pro optimalizaci uložiště v macOS

V operačním systému macOS je od verze Sierra k dispozici optimalizační utilita, která velmi usnadní a pomůže při uvolnění uložiště. Tato utilita může velmi... [ pokračovat ve čtení ]

Jak pozvolna měnit intenzitu jasu, hlasitost a podsvícení klávesnice

Snad každý uživatel MacBooku někdy měnil podsvícení displeje, hlasitost a nebo intenzitu podsvícení klávesnice klávesovými zkratky. Na MacBooku k tomu slouží klávesy F1, F2,... [ pokračovat ve čtení ]

Zrychlujeme macOS

Uživatelé, kteří vlastní starší MacBooky, hlavně modely Air mohou při aktualizaci na novější verze (hlavně El Capitan a novější) narazit na problém, kdy jejich... [ pokračovat ve čtení ]

Vyjímání, kopírování, vkládání a další běžné zkratky v macOS

V operačním systému macOS existuje velké množství zkratek, nyní se ale podíváme na ty nejběžnější, který by měl každý uživatel systému znát.

Klávesové zkratky v macOS – význam znaků

Operační systém macOS je plný klávesových zkratech. Pokud nějaká volba klávesovou zkratku má, například v horním panelu se zobrazují i klávesy, díky kterým tuto... [ pokračovat ve čtení ]

Jak zobrazit texty písní v Apple Music na Macku

Pokud vlastníte AppleTV, jistě jste si při poslechu hudby všimli jedné zajímavé věci, kterou jsou texty písní, které zobrazují přesně to, co slyšíte. Jde... [ pokračovat ve čtení ]