Robocraft

Nebývá to zvykem, že by jsme se zaměřovali na hry, které ještě nevyšly a jsou buď v alfa nebo beta verzi, nicméně dnes uděláme výjimku. Jde o hru Robocraft, která je opravdu velmi zábavná a hráče dovede opravdu velmi chytit za srdce a jen tak se jí nevzdá. Hra byla pro testování spuštěna 8. července 2014 a její oficiální vydání zatím není úplně jasné, ale to vůbec nevadí, spíš naopak. Pokud je hra zábavná již v této fázi, ve finální to bude pravděpodobně ještě o mnoho lepší.

Hra je dá se říct takovou kombinací World of Tanks a Minecraftu a z každé této hry má to nejzábavnější. Z Minecraftu stavění, ale ne světa okolo sebe, ale bojového vozítka, se kterým jdete do bitvy. Zde se opravdu meze nekladou, jednoduše vezmete sedačku řidiče, přiděláte na několik kostek, těm dáte nějaké kolečka či pásy aby se to mohlo pohybovat a pak samozřejmě nějaké to dělo a jdete se s radostí a úsměvem na rtech prezentovat nepříteli. Zde se hra mění na World of Tanks. Jedete tedy po mapě, která se však již neskládá z kostek, má normální, reálnou grafiku, ale jedete po ní se svým vytvořeným tankem a střílíte po nepříteli. Pokud tedy máte nějaké zkušenosti z World of Tanks, zde alespoň ty základní jistě uplatníte. Hra jde zařadit k MMORPG, je plně online, hrajete s ostatními hráči také online a je zde i systém levlení. Maximální level je v tuto chvíli 100 a s každým novým levelem se vám zvýší velikost CPU, nicméně o tom si povíme o něco později.

2015-01-29_00004

Základní shrnutí toho, o čem hra je by jsme měli tedy za sebou a nyní si půjdeme představit jednotlivé bloky, ze kterých se dá vaše monstrum sestavit a co je při stavbě důležité vědět.

Asi nejzákladnější dva údaje, které ovlivňují vaše vozítko jsou level, na kterém je a velikost využívaného CPU. V této hře spolu soutěží pouze tanky, které jsou na stejném levelu, není to tedy jako ve World of Tanks, že když máte M24 Chaffee, že budete proti hráčům, co mají třeba osmý tier. Ne! Zde mají všichni hráči stejné podmínky, tedy je jen a jen čistě na vás, co si na tank dáte, jak si jej postavíte, ale pokud splňujete požadavky na daný level, budete vždy proti danému levelu.

Nyní se podíváme na obrázek toho, jak vypadá ve hře technologický strom

robocraft-tech_tree

Je zde tedy vidět, že technologický strom je velmi dobře rozdělen. V horní části se tedy nalézají bloky kterými se obrněné vozidlo staví, po jejich pravici štíty. Na pravé straně jsou zbraňové systému, proti nim na levé jsou části sloužící k pohonu stroje a ve spodní části jsou pomocné systémy, jako radar a jemu podobné.

 

Rychle vyzbrojit, nabít a vyrazit!

Zbraňové systémy, kterými lze tank osadit jsou plazmové děla, SMG děla, Rail Gun a sada na opravu přítele, každé z těchto děl může být osazeno samostatně, nelze je tedy mezi sebou kombinovat, jde mít tedy pouze jeden jediný typ a těch můžete mít až 6 na jednom tanku. Jde jich na tank umístit samozřejmě více, nicméně pokud tak učiníte, nebudou všechny střílet, vždy v daný moment jich bude střílet pouze 6, nicméně občas se to může hodit, například pokud vám nepřítel ustřelí kus tanku, kde nějaké ty děla máte, jistě budete rádi za záložní.

Každé z děl má několik parametrů, ten který hráče velmi často zajímá nejvíce je poškození, které dělá nepříteli, nicméně není vždy ten nejdůležitější, například SMG děla dělají relativně malý DMG oproti Rail Gunu, nicméně ten zase velmi pomalu nabíjí a tak ve výsledku, když vezmeme DPS je slabší a to o hodně. Vždy musíte tank osadit tak, jak jste zvyklí hrát. Pokud se po hlavě vrháte do souboje, je SMG/plasma ta správná volba, pokud naopak jen vyšplháte na nějaký vrchol a chováte se jako sniper, je lepší Rail Gun.

2015-01-29_00003

Od kostičky k tanku…

Hra má několik úrovní kostiček, ze kterých jde stavět vaše vozítko. Existují čtyři typy kostek, tedy plná kostka, poloviční, tedy zkosená a pak dva typy kostek, které jsou zkosené přes roh krychle. Každá úroveň kostek má tedy přesně tyto čtyři typy a je možné je od sebe odlišit barvou. Výběr kostek je velmi důležitý, protože vám dává výhodu proti nepříteli, protože každá z kostiček má určitý armor, který se s každým levelem zvedá. V podstatě se dá říci, že pokud má kostka armor 100, bude na vašem tanku zničena ve chvíli, kdy obdrží DMG alespoň 100. Pokud bych z takovýchto kostek postavil zeď, která se bude skládat ze dvou řad, je potřeba na prostřelení zbraň, která udělá DMG alespoň 201 (200 na odbourání dvou kostiček a ta jednička na pokračování střely dál).

Z tohoto příkladu je tedy velmi dobře vidět, že čím širší a obrněnější je váš tank, tím má proti nepříteli větší výhodu. Je tedy opravdu velmi velký nesmysl, pokud máte v plánu postavit tank, který bude bojovat na páté úrovni jej stavit z kostek z té první, protože zbraně z páté úrovně do něj udělají díry jako do ementálu. Navíc to, že jste na páté úrovni ještě neznamená, že všechny zbraně na ní budou. Někteří hráči mohou míti slabší, jiný zase silnější. Zde platí to, co bylo řečeno na začátku, pokud tank splňuje parametry pro danou úroveň, může v ní bojovat. V reálné bitvě to tak vypadá, že místo 6ti SMG kanonu páté úrovně sáhne protivník jen po třech, zato šesté úrovně. Bude se díky tomu tedy vaším tankem prokousávat rychleji i když jich má méně, za to silnějších. V tuto chvíli se vyplatí mířit přímo na kanón a snažit se jej ustřelit, což bez větších obtíží jde a pokud se vám to povede, bude to pro vás jistě výhoda, nicméně o tom, jak mířit a kam střílet a jak se v této hře chovat, pro to si připravíme jistě malý seriál, obdobný tomu o World of Tanks.

2015-01-29_00002

Od bydlení v jeskyni ke kolu a ještě o mnoho dál…

Hra má velký počet pohonu, které s vaším vozítkem dovedou pohnout. Tím nejzákladnějším a ze začátku nejvíce používaným je klasické kolo. Postupem času se však dostanete k pásům, pavoučím nohou, křídlům, vrtulím či tryskovým motorům. Jak z množství nejrůznějších pohonů vyplývá, nemusíte se omezovat jen na pozemní bitvy, není problém si vytvořit tank co lítá, nebo přímo stíhačku, vše záleží jen na vaší kreativitě a na tom, v čem se budete cítit jako doma. Nicméně ze začátku jsou k dispozici pouze kola ale postupným získáváním zkušeností pro danou úroveň je možné ty další odemknout. Zde bych se opět odvolal na technologický strom, který je na začátku, ve kterém jsou pohony vidět v levé horní části stromu.

2015-01-29_00005

Jeden tank, dvě bitvy…

Hra se odehrává ve dvou základních módech. Tím prvním je klasický mód, který je dá se říci identický se střetnutím z World of Tanks. Zde se proti sobě postaví dva nepřátelské týmy, které se buď snaží anihilovat soupeřův tým, nebo zabrat jeho základnu.

Tím druhým módem je Boss Battle. Ten je dostupný jen pro hráče, který mají sestavený tank osmé a vyšší úrovně. V tomto módu se proti sobě postaví jeden hráč s tankem na osmé úrovni a průměrně deset hráčů, kteří mají tank z úrovně nižší, v této bitvě se tak proti sobě utká třeba deset hráčů třetí úrovně a jeden hráč osmé. Úkolem těch desíti je buď nepřítele zničit a nebo mu zabrat základnu, pokud se tak nestane, prohrávají. Úkolem Bosse je zničit vše živé a přitom zůstat na živu.

2015-01-29_00008

Ticho naruší jeden výstřel, který ukončí vše…

Ke strategii jak stavit svůj tank jde říci jen jedno hlavní. Nejdůležitější je ukrytí sedačky řidiče, která musí být umístěna na velmi bezpečném místě v tanku. Velmi často se ve hře setkáte s hráči, které mají sice krásny, ozbrojený tank, ale jejich velitel sedí tak nějak velmi lehce na dostřel. Mějte na paměti, že pokud i ta nejslabší kulka zasáhne velitele, automaticky je váš tank zničen. Je tedy velmi důležité sedačku velitele zašít co nejvíc do střev tanku tak, aby nebylo možné jej odnikud zranit a když už k tomu musí dojít, tak aby se nepřítel musel prostřílet co možná nejvíce štíty a armorem.

Hra je opravdu velmi zábavná, nicméně se v ní zatím ještě objevují chyby, což se dá zatím prominout, protože hra zatím oficiálně nebyla vydána a právě vzhledem k tomu, jak je hra zábavná, rozhodli jsme se, že vytvoříme pro hru seriál. Ten najdete zde.




Další články

3 dech beroucí free MMORPG

V současnosti je svět massive multiplayer online RPG tak přecpaný, že se člověk až diví, že na svém oblíbeném serveru má s kým hrát. Existují však... [ pokračovat ve čtení ]

Savage 2

Savage 2: A Tortured Soul je kombinací RPG, FPS a RTS. Hraje se on-line jako souboj týmů. Odehrává v reálném čase a umožňuje hráčům hrát... [ pokračovat ve čtení ]

Heroes of Newerth

Heroes of Newerth neboli HoN je hra, navazující na Warcraft 3 mód Defense of the Ancients (DotA). Hru můžete nyní hrát zcela zdarma. Navíc... [ pokračovat ve čtení ]

Rift Online

Další skvélé MMORPG , které jak jsem zjištoval není tak známé jako ostatní například World of Warcraft nebo Lineage II.At už je , nebo... [ pokračovat ve čtení ]

Lineage II : Goddess of Destruction

Je to tady ! Lineage 2 konečně Free 2 Play , čili zadarmo a ještě ke všemu jako bonus , dlouho očekávaný update Goddess... [ pokračovat ve čtení ]

Eve Online

Eve online, jako jedno z mála vesmírných MMORPG nabízí širokou škálu možností a otevřenost světa pro všechny typy hráčů. Nejedená se o jednoduchou hru... [ pokračovat ve čtení ]

Ryzom

Ryzom je hra vyvinutá studiem Nevrax a reprezentuje žánr MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game). Na rozdíl od nejznámějšího World of Warcraftu, který... [ pokračovat ve čtení ]

World of Warcraft

World of Warcraft je hra reprezentující žánr MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) jde tedy o online hru která si získala opravdu mnoho... [ pokračovat ve čtení ]

League of Legends

Dobrý den, vítám vás u recenze na hru League of Legends. Jedná se o hru ze žánru MOBA (Multiplaye Online Battle Arena) a vznikla... [ pokračovat ve čtení ]