KOUWELL ST-126

60b68bccb061e9c8c451f28e2658a95b-500x500Dnes se podíváme blíže na jeden řadič SATA disků. Řadič disků KOUWELL ST-126 je výjimečný díky své konstrukci a způsobu, jakým lze přes něj připojit další disky. Mnoho řadičů vyžaduje připojení do PCI, to ovšem ale není případ tohoto řadiče.

Řadič disponuje připojením až pěti SATA disků a k základní desce je připojen také pouze SATA kabelem, to znamená, že nezabírá žádné zbytečné místo a je tedy velmi vhodný, pokud máte na desce k dispozici pár portů pro disky a disků máte více.

Použití řadiče je velmi jednoduché, obsahuje LED kontrolky, které signalizují činnost HDD a je napájen standardním konektorem na připojení čtečky karet či disketové mechaniky.

Celá instalace řadiče je velmi jednoduchá, stačí zapojit vše tam, kam má a řadič je k dispozici bez jakékoliv instalace. Ten pravý problém ale nastává ve chvíli, kdy jste majitelem procesoru značky Intel. Procesory od AMD jsou totiž všechny vybaveny technologií FBS nebo CBS, u Intelu tomu ale tak není. Pokud máte tedy Intel, je důležité si ověřit, zda právě Váš procesor tyto dvě technologie podporuje, v případě totiž, že ne, řadič Vám nebude správně fungovat. Bohužel procento podporovaných procesoru od Intelu je velmi malé, nedá se v tuto chvíli počítat ani s číslem 50%.

Uvedu příklad, Intel Atom D510 (chip ICH10R) měl podporu CBS, novější, Intel Atom D525 (chip ICH9R) již podporu CBS nemá, mnoho uživatelů ve svých domácích počítačích kvůli trošce výkonu navíc přesedlali na novější Atom a tím se nevědomky o použití tohoto úžasného řadiče připravili.

Pokud by Vás zajímalo, zda právě Váš procesor je podporován, nahlédněte na tyto stránky: https://ata.wiki.kernel.org/index.php/SATA_hardware_features





Další články