iPhone 6 Plus

iPhone 6 bok

Právě byla představena novinka, která se u Apple zatím ještě nevyskytla, je jím iPhone 6 Plus. Nový iPhone byl představen v tradičním termínu, nicméně s novinkou byla představena i řada Plus, která je oproti normální verzi o něco málo větší, jinak se zase až tak moc neliší. Pojďme si jí tedy představit.

Nový iPhone 6 disponuje 4,7″ displejem s rozlišením 1334 x 750 pixelů. Plusko má však displej 5,5″ displej, který disponuje rozlišením 1920 x 1080 pixelů. Stále více lidí se ohlíží po velikých mobilních zařízeních, z tohoto důvodu pravděpodobně Apple s normální verzí, která je tedy větší než 5S vydal i další…

IPhone Plus má v sobě 64 bitový A8 procesor, který je vyroben 20 mm technologií a který se nachází rovněž v iPhonu 6. Oproti předchozím verzím čipů A7 je nyní nárůst výkonu až o 25%, což rozhodně není k zahození. Nový je také koprocesor M8, ten by nyní měl být přesnější a navíc dostal barometr, který slouží pro přesné určení nadmořské výšky.

Novinka asi nejvíce překvapí tím, že se vůbec poprvé objevila technologie NFC. Vždy to vypadalo na to, že Apple půjde vlastní cestou přes iBeacon, nicméně NFC technologie pro bezkontaktní platbu je jistě milým překvapením. Novinka se také bude nabízet v trochu jiných kapacitách, než jak jsme byli zvyklí u předchůdců, nyní je k dispozici pouze 16 GB, 64 GB a neuvěřitelná 128 GB varianta. Proč se Apple rozhodl vynechat 32 GB verzi prozatím nevíme, nicméně je velmi pravděpodobné, že se tak rozhodl kvůli tomu, aby si zákazníci připlatili za 64 GB verzi… Přiznejme si, že 16 GB varianta je pro většinu uživatelů již velmi omezující, obzvlášť s příchodem nového iOS 8, který si na vaší paměti „smslne“ ještě více než jeho předchůdce.

Pro dobíjení a přenos dat z PC slouží stejně, jako u předchůdce či klasické verze Lighting konektor. Když už je řeč o nabíjení, tak podle prvních ohlasů to vypadá, že právě výdrž bude nejsilnějším tahem, který Apple letos učiní. Podle prvních zahraničních recenzí je výdrž u iPhonu Plus až o 50% delší, než tomu bylo u iPhonu 5s.

Dostupná barevná provedení, ve kterých budou nová zařízení dostupná: stříbrná, zlatá a vesmírně šedá. Nicméně cena, za kterou by se údajně měl nový model prodávat zase tak pěkná není. Pokud tedy přepočítáme cenu na české koruny, dostáváme se pro 16 GB variantu někam na hranici okolo 22 000 Kč, což je hodně i proti konkurenci. Nicméně to, jak jej zákazníci budou kupovat nebo ne se teprve ukáže.

U fotoaparátu nebylo sice změněno rozlišení, pořád si novinka drží 8 Mpix, nicméně bylo zapracováno na světelnosti objektivu a změnil se i rozměr jednotlivých buněk, který je nyní 1,5 mikrometru. Novinka by tedy měla dosahovat lepších výsledků při focení než poslední verze. Plusko navíc má na rozdíl od iPhonu 6 optickou stabilizaci obrazu při focení!

Další nepatrné změny se týkají i Wi-Fi karty, u které přibyl navíc standard 802.11 AC. Podpora LTE je u Pluska, stejně jako u normální verze samozřejmostí.

A aby toho nebylo málo, novinka je poháněna operačním systémem iOS 8, mělo by být ale dostupné otočení obrazovky ve všech režimech, podobný model převracení známe třeba z iPadu, kdy je možné otočit i plochu s aplikacemi na šířku, nicméně jen doufám, že tato volba půjde vypnout, občas by to mohlo být velmi nepříjemné.

Nová verze iPhone se bohužel na český trh nedostane v první, ani druhé vlně, ta vlna, která by jej měla totiž na trh přivést, bude až ta třetí. To by údajně mělo být první pátek v říjnu, tedy přesně 3. října by se měl oficiálně začít prodávat iPhone 6 Plus v Čechách.

V následující tabulce jsou shrnuta veškerá data ohledně nového modelu Iphone 6 Plus:

 

Displej Retina HD
5,5 palců
1920×1080 pixelů (401 pixelů na palec)
Procesor 64-bitový A8 procesor vyrobený 20 nm technologií
M8 koprocesor
Fotoaparát iSight camera s 8Mpix rozlišením
Autofocus
Clona ƒ/2.2
Video 1920 x 1080 (1080p při 30 nebo 60 FPS)
Slo-motion od 120 – 240 FPS
Přední kamera 1.2 Mpix
Clona ƒ/2.2
720p video
Touch ID Čtečka otisků prstu v Home tlačítku
Určení pozice Asistovaná GPS a GLONASS
Digitální kompas
Wi-Fi
Přes Mobilní vyhledávání
iBeacon
Senzory Čtečka otisků prstu
Barometr
tříosý gyroskop
Akcelerometr
Senzot přiblížení
Senzor okolního světla
Velikost SIM karty Nano
Konektor Lighting
Operační systém iOS 8




Další články

iPhone 6

Rok se s rokem sešel a Apple představil svůj nový model iPhone 6. Nový iPhone je oproti svému předchůdci o něco málo větší a... [ pokračovat ve čtení ]

Jak filtrova příchozí hovory na iPhonu

Spousta lidí nechce, aby je na dovolené nebo v noci někdo otravoval příchozími hovory, ale aby se mu mohli dovolat členové rodiny. iPhone má... [ pokračovat ve čtení ]

Bleskovka – iPhone 5 vs. iPad mini

Níže ve videu uvidíte srovnání rychlosti iPhone 5 a iPadu mini při startu systému a načtení domovské stránky apple.com. Překvapivé pro mne je, že... [ pokračovat ve čtení ]

iPhone 5 v Čechách

Po čtvrteční půlnoci se u nás začal prodávat iPhone 5, a co novinka oproti předchozí verzi přinese? o iPhone 5 by se dalo velmi... [ pokračovat ve čtení ]

iPhone 5 – Odhalení

Ve středu byl odhalen iPhone 5, novinka vypadá úplně stejně, jako verze 4S s tím rozdílem, že je o něco rozměrnější, ale naštěstí ne... [ pokračovat ve čtení ]